Kurtuluş Savaşı'nda Yunanlılar tarafından yakılan Atça, harap ve zevksiz bir görünüm içindeydi. Buraya yeniden bir düzen vermek gerekliydi. Ama nasıl?... Yanmış, kül olmuş bir kasaba... Yanmış binaların temellerinin üzerine yeniden yapmayı düşündükleri evler için çalışan halk...
Yıl l924. Mühendis Abdi Hıfzı Bey ve Fen Memuru Halil Efendi bugünkü imar plânını hazırlamıştı.Bu proje bir Paris modeliydi. Peki,nasıl uygulanacaktı? İşte mesele bunda...
Atçalıların zaten her şeyi yanmıştı. Bir de bunun üzerine yanmış evlerini de yıkacaklardı. Halk karşı çıktı. O günlerin Belediye Başkanı Hafız Nuri KARA'dan davacı bile oldular. Ama o ,hakim huzurunda şunları savunmuştu:
"Ben , bugün bu uygulamayı yaptırmakla, belki köylümün yuvasını yıkmaktayım. Ama şurası bir gerçektir ki, bu plân bugün uygulanamazsa, yarın yeni binaları yıkmak,daha zor olmayacak mı? Ben, bugünü değil, yarını düşünüyorum. Beyler! Biz kurulmuş düzenleri yıkmıyoruz, yeni bir düzen kurmaya çalışıyoruz." (1)
İmar plânımız 1924 yılında hazırlanarak,1926 yılında işte bu güçlüklerle uygulanmıştır. Yıllar geçmesine rağmenTürkiyede buna benzer bir imar plânı mevcut değildir.
İşte küçük Paris... İşte Atça...
Atça'nın Eski Yerleşim Planı - 1922(R.1338)
( Siyah taralı yerler Yunan işgalinde yakılan bölgeler)
------------------------------------------------------------------------------------------
1- Rifat KARA -1975( Merhum Emekli Tariş Eksperi , Belediye Başkanı Nuri KARA'nın oğlu nakletmiştir.)
2- Hafız Nuri Kara D.Tarihi : (R.1291 ) 1875